A karácsonyi túlevés hatásai.

A karácsonyi túlevés hatásai!

Azt hiszem,hogy ezzel sokan tudunk azonosulni,és tapasztaljuk saját bőrünkön.

Amikor eljön a karácsony és az újév, a két ünnep és a közte levő időszak sokak számára egyenlő a túl sok evéssel. Az emberek jó része hajlamos arra, hogy ne hagyja abba a falatozást, bár már csak a szeme kívánja az ételt.

Kialakul a „kóma”, amelyet az evés okozott: az ünnepi finomságok úgy megülik a gyomrunkat, hogy lustává válunk a mozgásra.Amikor magas kalóriás, gazdag ételeket fogyasztunk, a testünk inzulint termel, de melatonin és szerotonin emelkedést is okoz – ezek a hormonok boldoggá tesznek bennünket, ám letargikus hangulatba is kerülhetünk. Ha a vacsora zsírban, cukorban és szénhidrátban gazdag, a szervezet több glükózt termel, amelyek gátolják az ún. orexin fehérjéket – ezek felelősek azért, hogy ébren legyünk.

Gyomorégés alakulhat ki: a karácsonyi túlevés hatása sok esetben a gyomorégés – ahhoz, hogy megemésszük az ételt, a gyomrunk sósavat állít elő. Vagyis, minél többet eszünk, annál több savat termel a szervezet, hogy segítsen lebontani az ételt. Olykor a sav kimarja a gyomor belső felét vagy visszaszivároghat a nyelőcsőbe, s ettől gyomorégés jelentkezik.

Kitágul a gyomor: bizony, a karácsonyi túlevés hatása ez is lehet. Szerencsére ez nem tartós – azt azonban nem árt tudni, hogy a gyomor nagyjából 1 liternyi étel tárolására képes, de ki tud tágulni szükség esetén, s így akár 3 litert is befogadhat evést követően.

Puffadás alakulhat ki: minden alkalommal, amikor élelmiszert veszünk a szánkba, egy kevés levegőt is nyelünk. Emellett, ha szénsavas üdítőket iszunk a karácsonyi túlevés keretében, minden gáz hozzájárul a felpuffadásunkhoz.

Több kalóriát tárolunk: a karácsonyi túlevés sokszor jár hízással. A máj és a hasnyálmirigy enzimeket választ ki, melyek segítenek megemészteni a zsírokat, szénhidrátokat és fehérjéket. A bélfalon levő sejtek felszívják a cukrot, aminosavakat, zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat, majd a véráramon át a májba küldik. Ezután a máj átalakítja a tápanyagokat energiává, sejtjeink táplálása érdekében – a felesleges kalóriákat viszont, melyeket nem lehet energiaként hasznosítani, zsírként tárolja a szervezet.

 

.A karácsonyi túlevés hatásai.