Hihetetlen,de a belünk a második agyunk!

A belünk a 2. agyunk

Összefüggés van a bél és a psziché között.

Hippokratész már régen kimondta, hogy a halál és a legtöbb baj a belekben kezdődik.

A bélben élő jótékony baktériumok felelősek azon anyagok termeléséért, melyeknek kulcsszerepe van a szorongás, a depresszió, az autizmus vagy a bipoláris hangulatzavarok kialakulásának megakadályozásában.

A probiotikumok pozitív hatással vannak arra is, hogy a szomorúságból ne legyen tartós állapot, azaz ne mélyüljön mentális problémává, vagy ne alakuljanak ki pszichiátriai betegségek.

A bélfal sejtjei termelik a szerotonin nevű hírvivő molekula 95 százalékát, ami az érzelmeink szabályozásáért felelős. A szerotonin, a "boldogság hormon", a táplálkozás során a szervezetbe került alapanyagokból tud felépülni.

A belek baktérium flóráját számos külső tényező képes megváltoztatni: a táplálkozás, a környezetváltozás, az antibiotikum használat, egyéb gyógyszerek és a stressz. A szakemberek szerint a szénhidrát alapú táplálkozás a lehető legrosszabb, hiszen ez egyértelműen gyulladásfokozó.

A rostban gazdag gyümölcsök, zöldségek, magvak, hüvelyesek, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásával segíteni lehet a jótékony baktériumok megtapadását és szaporodását.

A probiotikumok az emésztés segítésén túl, szabályozzák az immunrendszer működést és termelnek számunkra számos fontos vitamint, egyéb anyagokat, többek között rövid láncú zsírsavakat is.

Ezek a zsírsavak, a cukor mellett, az idegsejtek másik fő táplálékai, de a bennünk élő baktériumok csak akkor állítják elő, ha kellő mennyiségű cellulózt, növényi rostot kapnak.

A különböző divat diéták nem feltétlenül válnak be mindenkinek, egyénre kell szabni az étrendet, figyelembe véve számos egyedi tényezőt.

Óvni, pótolni és táplálni kell a jótékony baktériumainkat, és mellette táplálékkal bejuttatni mindazokat az alapanyagokat amitől a bél és az agy tökéletesen fel tud épülni, és működni tud.

A szervezetbe kell juttatni azokat a mikrotápanyagokat is, amiből a test a "boldogság hormont" és a többi szabályozó és hírvivő anyagot is fel tudja építeni.